foto
Rath
komunisté jsou
demokrati
foto
BigBloger
Sledujte blogery LN
foto
Pilarová
O Fidelovi a Matuškovi

Neviditelný pes



PRÁVĚ TEĎ:11:39 - Egyptská policie oznámila, že během přestřelky zabila šéfa skupiny spojované s teroristickým útokem v letovisku Daháb. Série výbuchů si koncem dubna vyžádala devatenáct životů.  |  11:12 - Estonský parlament přijal euroústavu. Všechny hlavní politické strany země hlasovaly pro. Ústavu EU už ale loni zamítla Francie spolu s Nizozemskem. Ve středu bude o ústavě jednat Finsko.   |  11:12 - Vítkovický Petr Hubáček bude pro dnešní zápas české hokejové reprezentace proti Finsku třináctým útočníkem. Utkání mistrovství světa začíná v 19.15.  |  
9.5.2006 | Ctibor


Proč při rýmě ztrácíme chuť?

6. května 2006, Lidové noviny

záhady všedního dne

Proč při rýmě špatně rozeznáváme chuť jídla? ptá se čtenářka z Prahy. Odpovídá docent Martin Vokurka z Ústavu patologické fyziologie 1. lékařské fakulty UK v Praze:

Čich a chuť patří ke klasickým smyslům a souvisejí s příjmem potravy. Chrání nás od požití jedů či zkažených potravin a jsou zdrojem našeho požitku z jídla. To, co vnímáme jako poruchu chuti, bývá ve skutečnosti často porucha čichu.

Čich je zprostředkován reakcí nervových buněk v nosní sliznici na chemické látky. Výběžky buněk končí přímo v čichové části mozku na spodní straně čelních mozkových laloků.

Místem vnímání chuti je zejména jazyk. V něm jsou rozesety chuťové pohárky se smyslovými buňkami, které rovněž reagují na chemické látky. Rozeznáváme jimi čtyři základní chuti: sladkou, slanou, kyselou a hořkou. Cesta chuťových podnětů do mozku je složitější. Probíhají několika hlavovými nervy do podkorové části mozku zvané talamus a odtud teprve do kůry, kde chuť vnímáme.

Anatomicky a fyziologicky jsou dráhy obou smyslů rozdílné. Proč tedy porucha čichu způsobuje i zhoršení chuti? Mluvíme-li o „chuti“ potravy, myslíme tím komplexnější smyslový vjem, na kterém se kromě vlastní chuti, teploty či konzistence významně podílí právě čich.

Bez něj vnímáme jenom sladké, slané, kyselé a hořké, potraviny ztrácejí svoji typickou „příchuť“, přestože naše chuť coby samostatný smysl je v pořádku. Jako příklad můžeme uvést čokoládu. Bez vnímání vůně nám z ní zůstává jen banální sladká chuť.

***

Vážení čtenáři, dotazy do této rubriky posílejte na adresu AMC Lidové noviny, ulice Karla Engliše 519/11, 150 00, Praha 5 nebo na e-mailovou adresu zahady@lidovky.cz. Obálku označte Věda - záhady.

ev






Reklama





reklama




Reklama


NEPŘEHLÉDNĚTE


Reklama


PočasíKurzovní lístek
Dnes dnes 20°C
Zítra dnes 20°C
EUR -0,2% 28,290
USD -0,9% 22,294
GBP -0,5% 41,197
SKK -0,2% 0,758


Partner sekce


Václav Havel nepřímo obvinil prezidenta Klause, že přispívá k atmosféře příznivé pro rozvoj neofašismu. Myslíte si to také?


Reklama




RSS | zprávy pro PDA | zpravodajství e-mailem | kódování češtiny
© 2006 Lidové noviny a.s., ISSN 1213-1385
© Copyright Česká tisková kancelář, Reuters Limited, Asociated Press, Agence France-Presse
Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu
kontakty internet@lidovky.cz (redakce), Inzerce iweb18